1.AMAÇ ve KAPSAM
Bu talimat, MAKFED İktisadi İşletmesi’nde uygulanan sınav ve belgelendirme programı kapsamında yürütülen mesleki yeterlilik sınavlarına yapılan teorik ve performanssınavlarında uyulması gereken kuralları içeren esas ve usulleri düzenlemeyi amaçlar.
2.TANIMLAR
2.1. Genel
TS EN ISO/IEC 17024 Uygunluk Değerlendirmesi, Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar standard, MYK yönetmelik, rehber, genelge, esaslar ve MAKFED Kalite El Kitabında verilen tanımlar bu talimat için de geçerlidir.
3.SORUMLULUKLAR
3.1 Değerlendiriciler /Gözetmenler/İç doğrulayıcılar/Karar Vericiler/Adaylar
4.UYGULAMA
4.1. Sınavın Genel Kuralları
Bu kurallar web sitesinde yayınlanır.
- Sınava fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet) ve sınav giriş belgesi ile beraber gelmeyen adaylar sınava giremezler.
- Sınava cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah vb. teçhizatla; müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi, hesap cetveli, pergel, açı ölçer, cetvel, USB bellek, hafıza kartı vb. özellikte hafıza aygıtları ile sınava girilmez. Sınav sırasında bu araçları kullandığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.
- Adaylar ilk 15 dakika, son 15 dakika sınav salonunu terk edemez.
- Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun, görevli haricinde dışarıya çıkan bir aday tekrar içeriye alınmaz. Gözetmen sınav sırasında adaylara (tuvalet, sağlık vb. ihtiyaçları için) eşlik eder.
- Sınavların ilk 15 dakikasına kadar geç kalan adaylar sınava alınır fakat ek süre verilmez.15 dakikadan sonra gelen adaylar sınava alınmaz ve sınava katılmadı olarak işlem yapılır.
- Adaylar görevlilere tüm adayların ve kameranın duyabileceği şekilde soru sorabilir, görevlilerde tüm cevapları herkesin duyabileceği şekilde cevaplar, elbette ki bu sınavı yönlendirecek, kopya niteliği olabilecek soru ve cevaplar olamaz.
- Adaylar birbirinden kalem, silgi vb. araçları isteyemez.
- Adayların soru kitapçığı kapağında ve optik cevap formunda doldurması gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar adaylar tarafından eksiksiz doldurulur. Adaya ait olan imza kısmına aday kendi imzasını atar.
- Adaylar sınav kitapçığı sayfalarının eksik olup olmadığını, kitapçıkta basım hatalarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri gerekir.
- Soru kitapçığını eksik ya da basım hatalıysa değiştirilmesi için Değerlendiriciye başvurulur.
- Adaylar optik cevap formunu başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutması gerekmektedir.
- Optik cevap formuna ve soru kitapçığına yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde bir eksiklik ve/veya yanlışlık olması halinde adayın sınavının değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır, sorumluluk adaya aittir.
- Optik cevap formuna yazılacak her türlü yazıda ve yapılacak bütün işaretlemelerde kurşun kalem kullanılacaktır. Sınav süresi bittiğinde cevapların optik cevap formuna işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar geçerli değildir.
- Her bölümün cevaplarını optik cevap formundaki ilgili alana işaretlenmesi gerekmektedir.
- Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye girişen, kopya veren, kopya yapılmasına yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılır.
- Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, Sorumluluk adaya aittir. Bu durum aday için son derece önemlidir.
- Sınav görevlileri bir salonda, sınavın kurallara uygun biçimde yapılmadığını, toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporunda bildirdiği takdirde, Sınav komisyonu tarafından bu sınıfta sınava giren tüm adayların sınavı geçersiz sayılır.
- Adaylar, görevlilerin tüm uyarılarına uymak zorundadır.
- Gerektiğinde Değerlendirici/Gözetmen adayın oturduğu yeri değiştirebilir.
- Sınavların geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uyulmasına bağlıdır.
- Kurallara aykırı davranışta bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların kimlikleri tutanağa yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.
- Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanır ve gerektiği takdirde Sınav Komisyonu tarafından incelenir. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkarsa sınavı geçersiz sayılacaktır.
- Değerlendirici/ Gözetmen “sınav başlamıştır” ifadesi sonrası sınava başlanır.
- Sınav süresince, görevliler dâhil, salonda kimse sigara, pipo, puro vb. şeyleri içmez.
- Adaylar sınavlarda görüntülerinin kayıt altına alınmasını kabul etmek durumundadır.
- Teorik sınavlarda her soru eşit ağırlıktadır. Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
4.2. Teorik Sınav Kuralları
Aşağıdaki kurallar, teorik sınav başlamadan önce adaylara değerlendiriciler tarafından yüksek sesle okunur:
- Sınava fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet) ve sınav giriş belgesi ile beraber gelmeyen adaylar sınava giremezler.
- Sınav esnasında adayların cep telefonu vb. haberleşme araçlarını, silah ve her türlü delici, kesici aletleri yanlarında bulundurmaları yasaktır.
- Adaylar, sınav görevlilerin tüm uyarılarına uymak zorundadır. Kurallara aykırı davranışta bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların kimlikleri tutanağa yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.
- Adaylar görevlilere tüm adayların ve kameranın duyabileceği şekilde yüksek sesle soru sorabilir, görevlilerde tüm cevapları herkesin duyabileceği şekilde cevaplar, elbette ki bu sınavı yönlendirecek, kopya niteliği olabilecek soru ve cevaplar olamaz.
- Kopya çeken aday başarısız sayılır. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk adaya aittir.
- Adayların zorunlu haller dışında sınav alanından ayrılmaları yasaktır. Aksi takdirde aday başarısız sayılır.
- Sınav materyalleri hiçbir şekilde dışarı çıkarılamaz.
- Soru kitapçığı kapağında ve cevap formunda doldurmanız gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanları kurşun kalemle doldurunuz. Adaya ait olan imza kısmına imzanızı atınız.
- Sınavlarda her soru eşit ağırlıktadır. Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
- Değerlendirici/ Gözetmen “sınav başlamıştır” ifadesi sonrası sınava başlanır.
- Adaylar teorik sınavın kamera ile kayıt altına alınmasını kabul etmek durumundadır
4.3. Performans Sınav Kuralları
Aşağıdaki kurallar, performans sınav başlamadan önce adaylara değerlendiriciler tarafından yüksek sesle okunur:
- Sınava fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet) ve sınav giriş belgesi ile beraber gelmeyen adaylar sınava giremezler.
- Sınav esnasında adayların cep telefonu vb. haberleşme araçlarını, silah ve her türlü delici, kesici aletleri yanlarında bulundurmaları yasaktır.
- Adaylar, sınav görevlilerin tüm uyarılarına uymak zorundadır. Kurallara aykırı davranışta bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların kimlikleri tutanağa yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.
- Sınav alanları içerisinde; ilgili sınava kaydedilmiş adaylar, sınav görevlileri (değerlendirici, gözetmen ve iç doğrulayıcılar) ve denetim ekibi dışında kimse bulunamaz. Sınava katılan adaylara sınav süresince dışardan müdahale olmaması ve sınav sırasını bekleyen adayların kopya almasının engellenmesi için gerekli tedbirler alınır.
- Performans sınav alanına girmeyen diğer adaylar emniyet şeridi dışında uygun bir uzaklıkta bekler. Sınav sırasını bekleyen adaylar sınav olan adayı izleyemez, sınav olan aday ve diğer bekleyen adaylar ile konuşamaz. Aksi takdirde sınavları geçersiz sayılır.
- Adaylar performans sınavına ait uygulamaların kamera ile kayıt altına alınmasını kabul etmek durumundadır
- Adayın sınava girebilmesi için gerekli KKD’ye sahip olması gerekir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan ve tehlike oluşturacak davranışlarda bulunan adayların sınavları durdurulur ve adaylar sınavdan başarısız sayılır
- Sınav sırasında oluşabilecek muhtemel tehlikelere karşı değerlendirici sınavı durdurma yetkisine sahiptir.
- Acil bir durum olduğunda acil çıkışları takip ediniz.
- Değerlendirici “sınav başlamıştır” ifadesi sonrası sınava başlanır.
- Adaylar görevlilere tüm adayların ve kameranın duyabileceği şekilde soru sorabilir, görevlilerde tüm cevapları herkesin duyabileceği şekilde cevaplar, elbette ki bu sınavı yönlendirecek, kopya niteliği olabilecek soru cevaplar olamaz.
4.4. Koronavirüs ile Mücadelede Alınması Gereken Tedbirler ve Talimatlar
- Sınav öncesinde sınav alanı, adayların sınavlarda kullanacağı kalem, silgi vb. malzemeler sınav öncesinde dezenfekte edilerek ayrı ayrı paketlenmiş olarak adaylara teslim edilmektedir.
- Sınav alanında bulunan herkes maske, eldiven, yüz siperi vb. koruyucu ekipmanları uygun şekilde kullanmak zorundadır.
- Adayların ellerini yüz bölgesine temas etmemesi konusunda dikkatli davranması gerekmektedir.
- Sınav alanında bulunan herkes sosyal mesafe (adayların birbirleri ve değerlendiriciler arasında en az 1.5 metre mesafe) ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
- Adayların Hayat Eve Sığar Kodu (HES kodu) temin etmesi gerekmektedir. Adaylar HES kodu kontrolü yapılarak sınava kabul edilecektir. Sorgulama sonucu “Risksizdir” olan adaylar sınavlara kabul edilecek, hastalık riski bulunduğuna ilişkin uyarı verilen adaylar ise sınavlara kabul edilmeyecektir.
- Adayların sınav alanlarına girişte temassız ateş ölçer ile ateşi ölçülmektedir. Adayın ateşi (37.5 Derece ve üstü), öksürük, nefes darlığı gibi yeni tip koronavirüs belirtileri olan kişi var ise sınava alınmayacaktır.
- Adayların sınav salonuna girişte dezenfektan kullanmaları gerekmektedir.
- Kişisel koruyucu donanımları ve maske kullanmayan adaylar sınava kesinlikle alınmayacaktır. Bu sebeple adayların maske, mümkünse kendi kişisel koruyucu malzemeleri ve el aletlerini sınava getirerek kullanması gerekmektedir.
- Sınav alanında bulunanlar birbirleriyle tokalaşamaz.
- İmza listesi her adaya özel olarak hazırlanmaktadır. Adaylar, listede isminin bulunduğu yere imza atmaları gerekmektedir.
- Sınavı biten adayların sosyal mesafeye uyarak sınav alanlarını terk etmeleri, atıklarını gerekmektedir.
- Tek kullanımlık koruyucu ekipman atıkların (maske ve eldivenler) atık depolama çöp kovalarına atılması gerekmektedir.
4.5. Acil Durum Talimatları
- Acil durum olduğunda telaşlanmayınız, durumu çevrenize ve sorumlu kişilere duyurunuz.
- En yakın acil çıkış kapısına yöneliniz.
- Binayı terk ettikten sonra belli bir toplanma yerinde yeniden toparlanmak için sorumlu amirinizi bekleyiniz.
- Yaralananlara ilkyardım müdahalesi yapınız. “112” Acil Servisi arayınız ve yaralının hastaneye sevkini sağlayınız.
Talimat bilgilerinin word dosyası biçimine ulaşmak için tıklayınız...